Een zware last voor zorgmedewerkers

Het coronavirus beheerst momenteel ons leven. De zwaarste last in deze heftige tijd ligt bij de mensen die in de zorg werken. Dag in dag uit zorg verlenen aan coronapatiënten die ernstig - en soms langdurig - ziek zijn en mogelijk ook aan de gevolgen van het virus overlijden, heeft ongetwijfeld emotionele impact. Ook al ben je opgeleid om te zorgen, hier ben je niet op voorbereid. De vele zieken, de ernst van hun aandoening en de snelheid waarmee de zorg moet worden geleverd, zijn ongeëvenaard. De machteloosheid is groot: mensen afscheid zien nemen bij de ambulance, zieken die eenzaam sterven zonder hun dierbaren naast ze, niet je gezicht kunnen laten zien en je kunt niet eens een hand vasthouden. 

En toch moet je door! Er is weinig tijd om los te laten. Aan het einde van je dienst ga je naar huis, waar je misschien niet je verhaal kwijt kunt of wilt, probeert tot rust te komen en weer op te laden tot je de volgende dienst moet draaien. 

 

Hoe kun je het aan?

Om mentaal gezond te blijven, de gebeurtenissen enigszins te verwerken en de stress te hanteren, organiseren ziekenhuizen mental-supportteams en debriefing- en intervisiemomenten. Veel zorgverleners worden hiermee geholpen. 

 

Voor wie?

Wat nu als je, als zorgverlener in een vitaal beroep, niet gemakkelijk de beschikking hebt over deze hulp? Waardoor je tussen wal en schip valt? Terwijl je behoefte hebt aan een luisterend oor waar je (anoniem) je verhaal kwijt kunt. Ben jij huisarts, co-assistent, verpleegkundige, thuiszorgmedewerker, facilitair medewerker, of op een andere manier werkzaam in de zorg voor Corona-patiënten? Dan is dit voor jou bedoeld.

 

Hulplijn

Voor deze zorgverleners hebben wij een hulplijn opgezet. Hopelijk kunnen we ook jou helpen!  We bieden je een mogelijkheid je ervaringen, je machteloosheid, de beelden die je niet makkelijk loslaat, te delen. 

 

Wij staan jou graag bij, zodat je overeind blijft!

 

 

 

 

Organisaties in het land die ook zorg bieden voor zorgverleners:

- Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie: https://mentalesteunvoordezorg.nl/

- IVP: https://www.ivp.nl/ivp-accent/zorgprofessionals